Profilaxie

PROFILAXIA DENTARA – cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament. PROFILAXIA previne imbolnavirea dentara si parodontala, preintampinand astfel aparitia complicatiilor.

PROFILAXIA DENTARA se trateaza prin:

Igiena orala - cea mai importanta metoda de profilaxie, in sensul in care, fara o igiena bucala corecta toate celelalte metode de profilaxie nu isi mai au sensul. Are ca si scop indepartarea placii dentareNu se efectueaza la cabinetul stomatologic.

Periajul profesional – se efectueaza la cabinetul stomatologic. Este un periaj dentar realizat cu ajutorul instrumentelor mecanice care are rolul de a indeparta placa dentara. Este foarte eficient, dar are un mare dezavantaj: se poate efectua doar la cabinetul stomatologic. Placa dentara se depune dupa fiecare masa; de aceea, periajul mecanic trebuie sa fie insotit de o igiena bucala corecta.

Detartrajul – este manopera de indepartare a tartrului dentar. Deoarece tartrul se formeaza prin calcifierea placii dentare, acesta contine o cantitate foarte mare de microbi. Detartrajul se efectueaza la cabinetul stomatologic si este nedureros. Se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale bazate pe ultrasunete. In mod ideal, frecventa acestuia este de 2 ori pe an.

Depistarea si tratarea cariilor incipiente – metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor. Cariile mici sunt usor si relativ ieftin de tratat. Odata ce apar complicatiile datorita evolutiei cariilor, tratamentul este atat mai complicat cat si mult mai scump.

 

!!!Cele mai multe dintre aceste metode se aplica la cabinetul stomatologic in cadrul controlului periodic. De aceea, si controlul periodic poate fi considerat o foarte eficienta metoda de profilaxie.

TOP